Nem a haverod a mobilod a kocsiban! Téma: Kármegelőzés

A felmérések szerint az Európai Unióban a vezetők 8%-a mobilozik vezetés közben, ami azt jelenti. Az autóvezetők nagy része tisztában van az autóvezetés közbeni mobilozás veszélyével. Mégis az autók harmadában van csak kihangosító a mobiltelefonhoz.

Vezetés közben mobilozni hasonló, mint alkohol befolyásoltság alatt, mert lankad a figyelem és minél nagyobb sebességgel halad a sofőr, annál nagyobb a reakció idő. A nagyobb reakció idő azt eredményezi, mintha vakon vezetné valaki az autót.

Telefonálás veszélyei autóvezetés közben

Mobiltelefon használat vezetés közben

Autóvezetés közben telefonálni veszélyes, mert veszélyeztetheti az autóvezető, mások és a jármű által átutazott személyek biztonságát. Azok a vezetők, akik közben telefonálnak, gyakran elveszítik a figyelmüket, ami súlyos balesetekhez vezethet. Az autóvezetők teljes figyelmét be kell vetniük a közlekedés irányításához, ezért nem javasolt, hogy telefonáljanak közben.

A sofőröknek ügyelniük kell arra, hogy ne vezessenek elkalandozott figyelemmel, amikor telefonálnak. 

Minden autóvezetőnek meg kell értenie, hogy a telefonálás közben megoszlik a figyelme, ez pedig súlyos következményekkel járhat. Minden esetben érdemes kerülni a telefonálást, mégha kihangosított készükkel is végzi, mivel ez is elvonhatja a figyelmet a vezetésről és a közlekedés szabályairól.

Hogyan használjuk a mobil telefonunkat autóvezetés közben?

A mobil telefonok használata autóvezetés közben tilos az egyes országokban. Azokban az országokban, ahol ez engedélyezett, csak vezetés közbeni kihangosítási funkcióval rendelkező készüket használhatunk. A legtöbb országban tilos olyan telefonok használata, amelyeknek nincs vezetés közbeni kihangosítási funkciója.

Évente hány baleset történik vezetés közben mobiltelefon használat miatt?

Mobiltelefon használat vezetés közben baleset

Az Egyesült Államokban 2018ban megközelítőleg 3,166 baleset történt vezetés közben a mobiltelefon használata miatt, ami 0,9%-os csökkenést jelent a 2017es évhez képest. Az Egyesült Királyságban ez az adat 2019ben elérte a 6,817et, ami 15%-os növekedést jelent a 2018as évhez képest. A legtöbb országban nagyobb büntetések vannak a mobiltelefon használatával vezetés közben, és egyes országokban szigorú tiltásokat is alkalmaznak, hogy csökkentsék a balesetek számát.

Az autóvezetés közbeni telefonhasználat veszélyes

és számos következménye lehet. Ezek közé tartozik:

  • A figyelemelterelés: ha vezetés közben telefonál, az eltereli a figyelmet és ez csökkentheti a reakció időt.
  • Az ütközés és a balesetek kockázata: ha telefonál vezetés közben, az növelheti az ütközések és balesetek kockázatát.
  • A büntetés: az autóvezetés közbeni telefonhasználat büntetőjogi következményekkel járhat. A büntetés mértéke országonként eltérő lehet.

TOP 10 híresség, akiket már büntettek meg vezetés közben telefonálásért

1. Amanda Bynes
2. Justin Bieber
3. Reese Witherspoon
4. Lindsay Lohan
5. Kim Kardashian
6. Paris Hilton
7. Shia LaBeouf
8. Ryan Lochte
9. SteveO
10. Matthew McConaughey

A férfiak vagy a nők telefonálnak többet autóvezetés közben?

A kutatások szerint a nők többet telefonálnak autóvezetés közben, mint a férfiak. Az amerikai NHTSA kutatás szerint a nők lényegesen többet használják a mobiltelefonjukat vezetés közben, mint a férfiak. Az egyik kutatás szerint a nők közel 60 százaléka használja a mobiltelefonját vezetés közben, míg a férfiak csupán 43 százaléka.

A leggyakoribb mobiltelefon miatti baleseti ok az üzenet olvasás/írás.

Mobiltelefon használat vezetés közben üzenet írás olvasás

Azt is megállapították, hogy a vezetés közbeni telefonálás hatással van a vezetési stílusra, ami tovább növeli a balesetek kockázatát.

Mobiltelefonozás miatt történt balesetek kockázata jelentősen megnő, ha a sofőr pihenés nélkül vezet.